tisdag 30 augusti 2016

Lillasysters språkutveckling

 Att "läsa" böcker är en favoritsysselsättning :)

När vi fick lillasyster så kunde hon bara ett par ord på koreanska. Det kan kännas lite lite för ett barn som är 2-år men iofs inte jättekonstigt, vissa barn är tidiga och andra är sena med språket. Och har man dessutom varit med om en jobbig separation tidigare så är det inte så konstigt om det blir lite försenat.
Men både i Korea och efter att vi fick henne och kom hem så har hon babblat väldigt mycket, pratat på som om hon berättade saker fast det var helt obegripligt för oss vuxna. Men mer och mer så har riktiga ord kunnat urskiljas ur babblet. Och inte bara ord för ord utan hon har flera fraser som hon kan säga som är tre och fyra-ords-meningar. Nu förstår hon ju dessutom väldigt mycket av det svenska språket och iom det så har även hennes språk utvecklats och hon kan uttrycka fler och fler saker. Det är inte alltid så tydligt dock, många saker är det nog bara vi som förstår för att vi känner till sammanhanget och förstår vad hon menar. Många saker ljudar hon fram, vi hör på ljudet och melodin vad det betyder.
Det är så mycket roligare och enklare när barnen kan börja uttrycka sig och kommunicera. De kan förmedla vad de vill och man kan börja ha en dialog med dem. Jag tror också att syskonrelationen mellan Viggo och Alva kommer att bli ännu bättre ju mer Alva kommer att kunna prata. Viggo försöker ju ibland att prata med henne, säga saker till henne som han vill att hon ska göra om han vill involvera henne i en lek tex men han får inte så mycket respons och då rinner det liksom ut i sanden och blir inget av det.
Roligast är nog att hon ända sedan i början har sjungit! Första sången hon gick och nynnade på och sjöng med sina egna ord var Blinka lilla stjärna, sen blev det Lilla snigel och Björnen sover. Nu går hon och sjunger ABC-sången dagarna i ända, inte bara hemma, det kan var i affären och lite överallt :)
Man glömmer snabbt hur saker var eller vad barnen kunde i en viss ålder så därför tänkte jag försöka göra en liten lista med ord och uttryck som Alva kan för tillfället. Det är roligt att läsa senare när de blir äldre :)

Här är en del av de ord och fraser som Alva kan just nu:
Bajsh - Bajs
Dissi - Kissig
Dish - Skor
Ajabaja
Böja - Blöja
Byssa - Byxor
Aj
Dä - Där
Badda - Panda
Bappa - Lampa
Dä - Där
Mamma
Pappa
Diddo - Viggo
Titta
Ejta - Äta
Dittja - Dricka
Mea - Mera
Paadi - Färdig
Ditti - Försiktig
Tyttel - Cykel
Bij - Bil
Babtå - Snabbtåg
Bapi - Lastbil
Abuja - Hamburgare
Dått - Korv
Atta di mamma - Akta dig mamma
Dutti tej - Duktig tjej
A di mamma? - Vad gör du mamma? 
A de mamma? - Vad är det mamma?

2 kommentarer:

  1. Härligt, Alva! Så mysigt (och spännande!) att läsa vilka ord hon kan. Fantastiskt roligt att genom ordlistan se vad som är vardagen i ett barns värld om du förstår hur jag tänker...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja språkutvecklingen hos barn är både rolig och spännande! Och utmanande, det är inte helt lätt att förstå vad de vill, det blir lätt "lost in translation" ;)

      Radera